İnsan, hayatta var olduğundan beri hatalar yapmış kimi zaman pişmanlık duyup vicdan azabı çekmiş, kimi zaman acısını azaltmak için çeşitli yollara başvurmuştur. Allah insanı iradesiyle yaratıp ardından dünyaya yollamıştır. Bu durum hasebiyle özüyle iyi ve dürüst olan insan evladı dünyada kendisinden uzaklaşmış, cevabı olmayan hasarlı yollara dokunmuştur.
Her hastalığın bir şifası olduğu gibi, derdi veren Allah dermanını da vermiş ve kullarına tövbe etmeyi öğreterek insana çok büyük bir lütufta bulunmuştur. Tövbe etmenin önemi bu nedenle çok büyüktür. İnsan nasıl bir günah işlerse işlesin Allah, vicdan azabı çeken kulunu bu çukurdan kurtarmış ve ona bir şans tanımıştır.
Tövbe,
Her müslüman erkek ve kadına farzdır. Farz ise emirdir. Emir ise vücut içindir. Nitekim Allah (C.C) şöyle buyuruyor: "Ey iman edenler! Dönülmez bir tövbe ile Allah'a yöneliniz." (Tahrim Süresi: 8) Yine Allah (C.C) şöyle buyurur: " Kullarından gelen tövbeleri kabul ederek kötülükleri affeden O'dur." ( Şura süresi: 25) Tövbe etmenin önemini Şura süresi yirmi beşinci Ayette birebir anlıyoruz Allah en çok affedendir ve tövbeyle kötülükleri affeden yine O'dur. Fakat şöyle bir husus var ki Tahrim süresi 8. Ayet bunu birebir açıklıyor. "Dönülmez bi tövbe ile..." Bu ne demek oluyor? Kötülükten sonra vicdan azabı hissettin ve üzerine farz olan emri yerine getirdin yani tövbe ettin, devamında bu yola yeniden girmeyeceksin tövbe ettiğin kötülüğü bir daha işlemeyeceksin, bu öyle bir emin olmak olacak ki bu yoldan dönülmeyecek.
Resûlullah (Sav) hizmetkârı olan Ebû Hamza Enes İbni Mâlik el-Ensârî (r.a)’den rivayet edildiğine göre Resûlullah (Sav) şöyle buyurdu:
“Kulunun tövbe etmesinden dolayı Allah Teâlâ’nın duyduğu memnuniyet, sizden birinin ıssız çölde kaybettiği devesini bulduğu zamanki sevincinden çok daha fazladır. “
Buhârî, Daavât 4; Müslim, Tövbe 1, 7, 8
Allah, dünyalık işlerimiz arasında da bizi kendisine yakın eyleyip, O'nu hoşnut edebilenlerden eylesin. Sağlıcakla...