EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ
Toplumda kesimleri bir araya getirmek, elinden geldiğince sunulan fırsatların yurdun dört bucağına yayabilmek için öğrencilere memleketin gelişmesi bireyin gelişebilmesi çağdaş muasır medeniyet kavramına
ulaşabilmek için devletin yararlı bir politikasıdır; eğitimde fırsat eşitliği.
Türkiye de eğitimde ve diğer alanlarda fırsat eşitliği sağlama olanağı büyük bir hızla yayılıyor. Anayasa itibari ile eğitimde fırsat eşitliği mevcuttu fakat memlekette bazı olmamışların öncelikle yapılmalıydı ve artık eğitimde fırsat eşitliği önlenmesi amacıyla hareket ediliyor. Anayasanın 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununun 8. maddesinde, “Türk Milli Eğitiminin Temel İlkeleri” arasında sayılan ilkelerden biri de “fırsat ve imkân eşitliği” ilkesidir. Fırsat ve imkân eşitliği ilkesine göre; “Eğitimde kadın, erkek herkese fırsat ve imkân eşitliği sağlanır. Maddi imkânlardan yoksun öğrencilerin en yüksek eğitim kademelerine kadar öğrenim görmelerini sağlamak maksadıyla kredi, parasız yatılılık ve başka yollarla gerekli yardımlar yapılır.
Anayasa itibari ile devletin eğitime destek vermesi su götürmez bir gerçeğe dönüşür. Bu yardımla devlete ve olanaklarına olan öğrenci saygısı artar. Ülkenin ekonomisi ve gelişmişlik düzeyi yükselir. Hem birey hem aile bu yolla devlet kalkınır. Bunun bir olumlu yani ise beyin göçü yok denecek kadar azaltılmak istenir. Memleketin her köşesi dahilinde buna bir çözüm getirilir ve öğrencilerin sıfatları ellerinde olmadan yaftalara kurban gitmez. Yalnızca öğrencinin yeteneği, becerisi esas alınır.