Temizlik, imandan gelir. Modern dünyada gerek bilimsel açıklamalarla gerek sosyal deneylerle temizliğin önemi her fırsatta vurgulanmaktadır. Pisliğin, kirin her türlü hastalığa yol açması,
insan hayatını tehlikeye atması kaçınılmaz bir gerçektir. İslam dininde ise abdest almanın önemi şöyle büyüktür ki, dinin direği namazdır. Namazı gerçekleştirebilmek için ise önce vücut temizliği yani abdest almak gerekir.
Abdest Almak
Dinimizde yapılan her iyi işin birçok fazileti olduğu gibi abdest almanın da yararı ve sevabı çoktur. Misal RasulAllah (Sav) şöyle buyuruyor:
" Allahü Teala'nın, hataları silmeye ve dereceleri yükseltmeye vesile kıldığı şeyleri size bildireyim mi? Zahmetine rağmen abdesti tam almak, mescide çok adım atmak, bir namazdan sonra diğer namazı beklemek. İşte bu ribâttır, işte bu ribâttır, işte bu ribâttır." Yani abdest yalnızca uzuvların yıkanması değil, Allah’ın tanıdığı fırsatı yerine getirmektir. Allah'ın huzuruna çıkmaktır. Tavaf etmektir.
Maddi ve manevi huzuru, eksikliği tamamlayan abdestin faydalarından maddi olanlarından biri ise abdest alan bir kişi statik elektriğini vücudundan atar ve gerginlikten kurtulur. Mavi huzuruna gelirsek eğer zalimden korktuğun zaman abdest al derler bu da şu anlama gelir ki korktuğu şeye karşı Allah abdesti vesile kılarak onu güvence altına alır. Şeytan ve yarattığı varlıkların şerrinden uzaklaştırır. Hz Ömer şöyle der: "Güzelce alınmış bir abdest şeytanı insandan uzaklaştırır."